Akár 40 százalékkal is nőhet a vízfogyasztás a nyári melegben 2015-07-22

Tatabánya, 2015.07.22. Akár napi 20000 köbméterrel is megnőhet egy kánikulai napon a vízfogyasztás az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén.  Ezen időszakban is kiemelt figyelmet fordít a Társaság a folyamatos, jó minőségű szolgáltatás fenntartására. Üzemkész állapotban vannak a társaság tartalék vízbázisai, ha esetleg csőtörés, vagy egyéb meghibásodás történne, akkor se legyen baj a vízellátással. Ezen kívül a szolgáltatási területen lévő települések kéréseinek megfelelően egy-egy nagyobb rendezvényre, falunapra párakaput, víztároló tartályt (lajtoskocsit) is biztosítani tudnak.


A nyári melegben testünk verejtékezéssel igyekszik megóvni szervezetünk hőháztartását. Ennek a folyamatnak köszönhetően egy-egy kánikulai napon akár több liter vizet is veszíthetünk. Ilyenkor különösen is fontos odafigyelni a megfelelő vízpótlásra. Emellett gyakoribb zuhanyzással is hűthetjük szervezetünket, és frissíthetjük magunkat. Folyadékpótlásra és enyhülésre azonban nemcsak az embereknek van szükségük. A nagy melegben - a megnövekedett kipárolgásnak köszönhetően - a növények is gyorsabban száradnak, különösen fontos tehát, hogy pótoljuk a vízveszteségüket. A gyakoribb locsolások, zuhanyozások, és megnövekedett vízfogyasztás a víziközmű szolgáltatásra is kihat.

Egy átlagos, évközi napon az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén 50000 köbméter víz fogy, míg egy átlagos nyári napon ez legalább 10-20 százalékkal megemelkedik, azaz 55000-60000 köbméter is elfogy. Azonban, ha a kánikulai időszak időben elnyúlik, az tovább növeli a fogyasztást. Az elmúlt időszakban rendre 30 Celsius fok fölötti hőmérséklet jellemezte az időjárást, sőt július elején olyan periódus is előfordult, amikor a napi csúcshőmérséklet megközelítette a 40 Celsius fokot is. Ennek hatásait a víziközmű szolgáltató is megérezte. Július elején volt olyan nap, amikor az ÉDV Zrt. szolgáltatási területén a napi vízfogyasztás meghaladta a 73000 köbmétert is, ez 40 százalékkal nagyobb fogyasztás jelentett, mint egy átlagos nap értéke.

Az ivóvízszolgáltatás során természetesen az ÉDV Zrt. is különös figyelmet fordít és már előre készül a nyári csúcsidőszakra. Folyamatosan üzemkész állapotban vannak a társaság tartalék vízbázisai, ha esetleg csőtörés, vagy egyéb meghibásodás történne, akkor se legyen probléma a vízellátással. A szolgáltatási területen lévő települések igényeinek megfelelően egy-egy nagyobb rendezvényre, falunapra párakaput, víztároló tartályt (lajtoskocsit) is biztosítani tudnak. A megnövekedett vízfogyasztás ellenére a szolgáltatott víz minősége változatlan.  Az ÉDV Zrt. működési területén többségében karsztvizet (80 %) és partiszűrésű vizet (18 %), valamint mindössze 2 településen rétegvizet (2 %) hasznosít az ivóvízellátásra. Az ivóvizet regionális vízellátó rendszereken juttatják el a fogyasztókhoz.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra