​Június 5. – Környezetünk védelmének világnapja 2017-06-05

35 évvel ezelőtt, 1972. június 5-én tartották meg Stockholmban az "Ember és bioszféra" címet viselő ENSZ környezetvédelmi világkonferenciát, mely a környezetvédelmi politika kialakulására nemzeti szinten nagy hatással volt. A tanácskozás eredményeként létrehozták az állami környezetvédelmi szervezeteket. Magyarországon 1977-ben alapították meg az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatalt, mint illetékes főhatóságot.  A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította, melynek célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.

Mit tehetünk e téren mi, a Föld tudatos lakói?

Talán a mindennapjainkat éljük okosabban. Vizeinkre úgy vigyázzunk, mint egyetlen kincsünkre, amely létfontosságú az életben maradásunkhoz. Ne öntsünk olyan anyagokat a lefolyókba, amelyek nem bomlanak le, amelyeknek ma még nem látjuk a következményeit, de unokáink látni fogják!

Élni csak harmóniában lehet a környezettel...

A tiszta édesvíz életünk alapeleme. Testünk felépítéséhez és működéséhez éppúgy nélkülözhetetlen, mint az egészséges életvitelhez. Megújulását a természetben a víz körforgása biztosítja. Azonban a Föld édesvízkészlete véges. Ezért fontos a vízhasználattal takarékoskodni, és a meglévők tisztaságát megőrizni.
Napjainkban sajnos ez igen nehéz feladat. A vízigény ugyanis fokozatosan nő, és az emberi fogyasztásra alkalmas víz a szennyeződés fokozódása miatt egyre kevesebb.

Az ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. Ezért nagyon fontos, hogy ugyanúgy odafigyeljünk a környezet tisztaságára, mint amikor otthon leülünk vacsorázni egy tiszta asztalhoz. A környezetünk az ivóvizünket tálalja elénk és nem mindegy, hogy mennyit ad belőle és milyen minőségben.

Fotó: aqua-etiam.com ^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra