Sajtóközlemény 2013-07-11

Becslések szerint 30 millió forintba került Esztergom térségében az árvízi védekezés

A rendkívüli dunai árvíz által érintett egyik legkritikusabb térségben, Esztergom és környékén még jelenleg is folynak a helyreállítási, takarítási és fertőtlenítési munkák, de becslések szerint a költségek már most meghaladják a harminc millió forintot. A kormány által 2014. június 4-én kihirdetett veszélyhelyzet által érintett településeken, Esztergomnál, Tátnál, Neszmélynél és Dunaalmásnál június 8-án tetőzött a Duna, ám a valaha mért legnagyobb (Komárom: 845 cm; Esztergom: 813 cm) vízállások ellenére, az ÉDV Zrt. szakszerű munkájának köszönhetően a kritikus helyzetben is folyamatos és biztonságos volt a lakosság ivóvíz-ellátása.Több mint ötven munkatárs tíz napon keresztül huszonnégy órás ügyeletben dolgozott, Esztergomban két óránként olvastuk a vízállást a Molnár sori átemelőnél. Az időben elindított megelőző munkáknak köszönhetően a Duna tetőzésekor is elöntés nélkül tudtuk működtetni kútjainkat, s mindenhol biztosítottuk a megfelelő ivóvíz-szolgáltatást és szennyvízkezelést” – tájékoztatott Tóth Mária, az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatás- és környezetvédelem vezetője. A szakember kiemelte, hogy a helyszíni ügyeleten kívül a Komárom-Esztergom megyei Védelmi Bizottságban is folyamatos készenlétben dolgoztak, ahol az árvíz által a megyében érintett víziközműveket (Hétforrás Kft., Vizák Kft., DMRV Zrt.) is ők képviselték. A szolgáltatókkal történő gyors és hatékony együttműködés eredményeképpen minden helyzetre azonnal reagálni tudtak.

A védekezés összesen tizennégy napig tartott, a legnagyobb munkát a táti szennyvíztisztító-telep Únyi-patak felőli védelme, valamint Dunaalmás és Neszmély települések ivóvízellátását biztosító mélyfúrású kút Által-ér felőli bevédése jelentette.  Közel 2000 homokzsákot használtak fel és Esztergom, Tát és Dunaalmás érintett utcáiban a csatornahálózat, fedlapok leterhelésére. A legjelentősebb kár Esztergomban, a táti úti csatornahálózatban keletkezett, melynek helyreállítási munkái még jelenleg is folyamatban vannak.

"Az állami tulajdonban lévő víziközmű társaságok feladata az is, hogy természeti katasztrófák esetén is biztosítsák az ivóvízellátást, illetve a szennyvíz tisztítását és elvezetését. A víziközmű társaságok integrációjának egyik kiemelt célja, hogy a megfelelő szakmai és tőkeerővel nem rendelkező társaságok is hatékonyan működhessenek, biztosítva a lakosság megfelelő víz és csatornaellátását. Ezt a nagyobb, megfelelő infrastruktúrával és kapacitással rendelkező társaságok tudják garantálni." – mondta Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

További információ:

Seregi Szabina

+36 20 34 35 773

szabina.seregi@youngandpartners.hu

 

Interjújavaslat:

Tóth Mária

szolgáltatás- és környezetvédelem vezető

ÉDV Zrt.

^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra