SAJTÓKÖZLEMÉNY 2013-06-25

Napi 16 000 m3 tisztított szennyvíz, évi 25,5 tonnával kevesebb nitrát,
1,4 milliárd forintból.

A 2013. június 25-én megrendezésre kerülő zárórendezvényen Schmidt Csaba polgármester, valamint Dr. Jelen Tamás vezérigazgató bemutatták a meghívott vendégeknek az Északdunántúli Vízmű Zrt. megújult szennyvíztisztító telepének fejlesztési fázisait.

Az ÉDV Zrt-nek, a térség egyik legnagyobb környezetvédelmi szolgáltatójának legnagyobb beruházása a végéhez ért. Befejeződtek a 6 településen mintegy 78 ezer ember szennyvizének tisztítását végző tatabányai szennyvíztisztító telep fejlesztési munkái, melyek 2011. júliusában indultak el. Az 1,4 milliárd forintos beruházás keretében, az elmúlt közel két évben a régi és elavult technológiával rendelkező műtárgyak felújítása mellett új műtárgyak is épültek. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telepének fejlesztése sikeresen zárult, melynek következtében évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül majd az Által-érbe, majd azon keresztül a tatai Öreg-tóba. A fejlesztés a jövő nemzedéke mellett a ma emberét is szolgálja.

A tatabányai szennyvíztisztító telep az 1950-es években épült és utoljára 2000-ben korszerűsítették. A beruházás keretében egy 4220 m3 nagyságú oxikus medence illetve egy 1400 m3-es utódenitrifikációs bioszűrő megépítésére is sor került. „A metanol adagolás, mint pótlólagos szerves anyag hozzáadás is megtörtént, ezáltal elősegítve a nitrogén eltávolítását és a lebontást segítő baktériumok működését. Az utódenitrifikációs bioszűrő baktériumoltását is elvégeztük” – mondta Dr. Jelen Tamás, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója a projekt ismertetése során.

„A 2012. október 15-én elindult fél éves próbaüzem alatt szakembereink folyamatos mintavétellel vizsgálták a kibocsátott víz különböző nitrogénformáit,  szervesanyag-tartalmát, lebegőanyag-tartalmát és lúgosságát. A fél éves időtartam minden mérése azt mutatta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a telepen jóval a megadott határérték alatt maradt a megtisztított szennyvíz. A beruházás következtében bár a költségek megnövekednek, mégis csökkentett díjak mellett garantáljuk a magasabb színvonalú szolgáltatást” – mondta a vízügyi szakember, hangsúlyozva, hogy nemzeti tulajdonú vállaltként nem a profittermelést, hanem a közösségi célokat helyezzük előtérbe. Mindez része a jelenleg is zajló víziközmű-szektor átalakulásának.

A megépült műtárgyak, új gépek és berendezések működését a beruházás keretei között kiépítésre került korszerű folyamatirányító rendszeren keresztül követik az ÉDV Zrt. munkatársai. A korszerűsített telep műszaki átadás-átvétele 2013. május 17-én megtörtént.

Schmidt Csaba, Tatabánya megyei jogú város polgármestere is üdvözölte a beruházás sikeres megvalósítását, hiszen az ÉDV Zrt. ezáltal 78000 ember korszerű szennyvízelvezetését tudja biztosítani.

A fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást. A fejlesztés teljes költsége a Támogatási Szerződés szerint 1 456 385 504 Ft, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam 1 112 496 893 Ft támogatást nyújt.

Bővebb információ:

Seregi Szabina