Újabb környezetkímélő nagyberuházás az Északdunántúli Vízműnél 2012-07-06

A polgármester megtekintette a fejlesztést

Pénteken terepbejárásra invitálta az ÉDV Zrt. vezetősége Tatabánya polgármesterét, a tatabányai szennyvíztisztító telepre, ahol immár fél éve folyik egy beruházás. Schmidt Csaba polgármester meggyőződött róla, hogy a város érdekeit is szolgáló beruházás jó ütemben halad.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. tatabányai szennyvíztisztító telepének fejlesztésére Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást. A Támogatási Szerződést 2011 februárjában írták alá, a szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálatai pedig novemberben kezdődtek meg. A fejlesztés teljes költsége 1.459.864 ezer Ft, amiből 1.112.497 ezer Ft támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam.A Tatabányai Regionális Szennyvízelvezető és tisztító rendszer az Északdunántúli Vízmű Zrt. kezelésében jelenleg mintegy 85 ezer ember szennyvizének elvezetését és tisztítását végzi. A Tatabányán összegyűjtött szennyvizeken túl a tisztító telep Vértesszőlős, Szárliget, Környe, Vértessomló és Várgesztes szennyvizét fogadja.

A tatabányai szennyvíztisztító telepről elfolyó víz befogadója az Által-ér, amely a tatai Öreg-tó vízgyűjtő területéhez tartozik. A tatai Öreg-tó védelme érdekében rendkívül szigorú határértékeket kell betartani. A fejlesztésnek köszönhetően évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül majd az Által-érbe.

A tatabányai szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálata tizenöt hónapig tart, melyet hat hónap próbaüzem követ majd. Az építési munkák a tervezett ütemben haladnak, a projekt várható befejezése 2013 közepe. A tatabányai szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálata tizenöt hónapig tart, melyet hat hónap próbaüzem követ. Az építési munkák a tervezett ütemben haladnak, a projekt várható befejezése 2013 közepe. A szennyvíztisztító telepen már minden műtárgy (oxikus és anoxikus medencék) és épület elkészült, a gépeket, szerelvényeket beépítették. Az oxigén ellátást biztosító légbeviteli elemek beépítése után az ideiglenes üzemmód is megkezdődött. Eddig az előírt szennyvíztisztítási paramétereket teljesültek, az új műtárgyak jól vizsgáztak, az előírt módon működnek. Még folyamatban van néhány udvartéri vezeték cseréje, és a denitrifikáló műtárgy gépészeti szerelése, a villamos és irányítástechnikai berendezések beszerelése.

Ezen fejlesztéseket mutatta be Dr. Jelen Tamás az Északdunántúli Vízmű vezérigazgatója Schmidt Csabának, Tatabánya polgármesterének, aki örömmel nyugtázta, hogy a vízmű fejlesztései hozzájárulnak a város fejlődéséhez, és egy irányba mutatnak a környezetvédelmi törekvéseikkel.

A vízmű célja az uniós forrásból megvalósuló fejlesztéssel, hogy csökkenjen a növényi tápanyagok élővízbe kerülése, ezzel pedig, mint felelős víziközmű-szolgáltató, óvja környezetét, természetes vizeinket. Az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a szigorodó hazai és uniós környezetvédelmi előírások betartására. Mindemellett szem előtt tartja a fogyasztók és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő, minőségi szolgáltatás megvalósítását. A jövőben is arra törekszik a Társaság, hogy a pályázati úton megszerezhető uniós pénzforrások felhasználásával hozzájáruljon a térség, valamint a települések infrastruktúrájának fejlődéséhez, a víziközművek és szennyvíztisztítási technológiák folyamatos fejlesztéséhez, a környezet megóvásához.  

Kivitelező:     Strabag MML

Mérnök:         Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft.

 

További információ

Dr. Nagy Zoltán

HR gazdálkodás és mb. PR vezető


"További képek"


^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra