Fejlesztések Tatabányán és Esztergomban 2010-11-03

Beruházások KEOP pályázati forrásból

Az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint jelentős víziközmű-szolgáltató, alaptevékenységéből adódóan kiemelt környezetvédelmi feladatokat lát el, ugyanis működési területünkön 37 településen közel 167 ezer ember szennyvizét vezetjük el és tisztítjuk meg a szennyvíztisztító telepeken – mondta a Társaság vezérigazgatója.Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az általunk üzemeltetett 21 szennyvíztisztító telep jó hatásfokkal működjön és a kibocsájtott szennyvíz minősége megfeleljen az előírásoknak.

Ennek érdekében egyrészt önerőből, másrészt pályázati források felhasználásával folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre. Ez év nyarától például a tatabányai szennyvíztisztító telepen UV technológia alkalmazásával biztosítjuk már a tisztított szennyvíz fertőtlenítését, mellyel sikerült csökkentenünk a környezet terhelését.

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások és elvárások szükségessé teszik telepeink további korszerűsítését, a tisztítási technológiák folyamatos fejlesztését. 2011-től új vízterhelési határértékek vonatkoznak a szennyvíztisztítókra, így beruházásokat kell végrehajtanunk a tatabányai és az esztergomi telepeken egyaránt. 2007-ben olyan EU-s pályázati keretek nyíltak meg, melyek jó lehetőséget biztosítanak számunkra is, ezért a fejlesztéseket pályázati pénzforrások felhasználásával kívánjuk megoldani.

Az előzetes megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése után pályázatot nyújtottunk be a tatabányai és az esztergomi szennyvíztisztító telepekre az un. KEOP, Környezet és Energia Operatív Program keretében. Pályázatunkat befogadták, így az előkészítő szakaszra vonatkozóan ez évben támogatási szerződést kötöttünk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal. Ebben a szakaszban, mely jövő év tavaszáig tart, fő feladatunk a beruházás előkészítése, valamint kommunikációs feladatok megvalósítása. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett fogyasztóinkat folyamatosan tájékoztassuk tervezett beruházásainkról, fejlesztéseinkről.
A kivitelezés, a második fordulós pályázat elnyerése, ill. a szerződéskötés után kezdődik, mely Tatabánya esetében mintegy 1,3 milliárd forintból, Esztergomban 511 millió forint tervezett költséggel valósulhat meg.

Társaságunk a tatabányai és az esztergomi szennyvíztisztító telepek fejlesztésével teljesíteni tudja a szigorú minőségi előírásokat, mellyel nagymértékben hozzájárulunk környezetünk védelméhez - tette hozzá végezetül az ÉDV Zrt. vezérigazgatója.

Bővebb információ:
Szerdahelyi Katalin
műszaki fejlesztési vezető
Tel: 34/311-766/128. sz mellék

^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra