Sajtóközlemény 2015-07-16

Az EU és a magyar Állam támogatásával megújul Kocs és Nagyparnakpuszta ivóvízellátása
 
Több mint 360 millió forintból, a Környezet és Energia Operatív Program keretében még az év végéig megújul Kocs és Nagyparnakpuszta ivóvízének minősége - hangzott el a projekt nyitórendezvényén, Kocson. Az EU és a Magyar Állam által támogatott beruházás célja az uniós irányelvben és kormányrendeletben meghatározott ivóvízminőség biztosítása az érintett településeken. A projektgazda, Északdunántúli Vízmű Zrt. bízik benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az ivóvíz minősége, de az érintett területek környezetvédelmi, ökológiai ismérvei és a lakosság életkörülményei is javulni fognak.


Az Északdunántúli Vízmű Zrt. működési területén, azaz Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben 85 településen mintegy 290 ezer ember számára biztosítja az ivóvízellátást, valamint emellett 66 településen 260 ezer fő veszi igénybe a cég által biztosított szennyvízszolgáltatást. A társaság működési területén a szabad kapacitások lehetővé teszik a térség gazdasági fejlődését, a víziközmű-szolgáltatás bővítését. Az ÉDV Zrt. minőség- és környezetpolitikájának alapja a jó minőségű ivóvíz biztosítása, a természetben visszaadott szennyvizek környezetkímélő tisztítása, a szolgáltatás biztonságának fokozása valamint a műszaki folyamatok működtetése.
 
A 98/83/EK uniós irányelv és egy 2001-es kormányrendelet is rögzít olyan határértékeket, melyek betartása és megteremtése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a lakosság számára megfelelő minőségű, egészséges ivóvíz biztosítható legyen. A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló Kocs és Nagyparnakpuszta ivóvízminőség javító projekt célja – a fenti jogszabályokkal összhangban- a mintegy 3000 főt érintő egészséges ivóvíz és a megfelelő életkörülmények biztosítása. A két település a lakossági vízfogyasztás szempontjából meghatározó. Kocson a lakossági vízbekötések száma 907 db, míg Nagyparnakpusztán 40 db. 
 
A projektgazda Északdunántúli Vízmű Zrt. bízik benne, hogy az idei évben megvalósuló fejlesztéseknek gazdasági, környezeti és társadalmi hatásai is lesznek. A beruházás során megépülő távvezeték révén, hosszú távon biztosítottá válik Kocs község és Nagyparnakpuszta településrész lakossága számára az egészséges ivóvíz. A fejlesztésnek köszönhetően elkerülhetővé válik a jelenlegi vízbázisból kitermelésre kerülő víz minősége okán a közegészségügyi kockázat.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra