Sajtóközlemény 2015-11-20

Tatabánya, 2015. november 20.
Északdunántúli Vízmű Zrt.
KOCS ÉS NAGYPARNAKPUSZTA IVÓVÍZMINŐSÉG JAVÍTÓ PROJEKT
KEOP-1.3.0/09-11-2012-0024

AZ ÉDV ZRT. TISZTA VIZET ÖNT A POHÁRBA A KISALFÖLD KELETI SZEGLETÉBEN IS

AZ ÉSZAKDUNÁNTÚLI VÍZMŰ ZRT. JELENTŐS FEJLESZTÉST HAJTOTT VÉGRE AZ EU ÉS A MAGYAR ÁLLAM TÁMOGATÁSÁVAL

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2015. november 20-án tájékoztatta Kocs térségének lakosait a Környezet és Energia Operatív Program keretében létrejött fejlesztésekről. Az EU és a Magyar állam több száz millió forint támogatásban részesítette a vállalatot egészséges ivóvíz biztosítás céljából. Az ivóvízminőség-javító konstrukciót Kocson, Nagyparnakpusztán, valamint a környező pusztákon valósították meg. A beruházás célja az uniós irányelvben és kormányrendeletben meghatározott ivóvízminőség biztosítása az érintett településeken.

A regionálisan működő Északdunántúli Vízmű Zrt. ivóvízellátási, szennyvízelvezetési és tisztítási feladatokkal foglalkozik. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben tevékenykedik, 83 településen, több mint 290 ezer ember számára biztosítja az ivóvízellátást. A vállalat fő célkitűzései közé tartozik környezetének megóvása mellett a tiszta és egészséges ivóvíz szolgáltatása, valamint a szennyvizek környezetkímélő tisztítása.

A fejlesztési projektnek köszönhetően jelentős mértékben javult az érintett területek ivóvízminősége, mely eddig nem felelt meg az uniós elvárásoknak. A régióban a lakossági fogyasztás a meghatározó, így nagyon lényeges a tiszta ivóvíz. A fejlesztési munkálatok előtt a vízellátás nem volt alkalmas a hatályos egészségügyi határértékeknek megfelelő ivóvíz minőség biztosítására, így az Északdunántúli Vízmű Zrt. bízik benne, hogy az újítás következtében jelentős javulást fognak tapasztalni a környezet és a térség életminőségében.

Az Európai Uniós pályázatok fő célja volt, hogy Kocson és Nagyparnakpusztán biztosítsák a létfontosságú ivóvizet, mely eddig a megengedett uniós értékek feletti ammóniát, vasat és mangánt tartalmazott. A fejlesztések következtében közel 400 millió forint értékben 3000 ember számára biztosít az Északdunántúli Vízmű Zrt. tiszta, az élethez nélkülözhetetlen ivóvizet. A minőség javítása érdekében Kocs területén 9 km új vezetéket fektettek le a kivitelezők.

A projekt távlati célkitűzései a folyamatos minőségbiztosítás és az életkörülmények javítása, szem előtt tartva a környezet igényeit is.

További információ
Kimmel Hajnalka