Sajtóközlemény 2015-07-16

 Az EU és a magyar Állam támogatásával megújul Nagyigmánd és Kisigmánd ivóvízellátása
 
Több mint 760 millió forintból, a Környezet és Energia Operatív Program keretében még az év végéig megújul Nagyigmánd és Kisigmánd ivóvízének minősége - hangzott el a projekt nyitórendezvényén, Nagyigmándon. Az EU és a Magyar Állam által támogatott beruházás célja az uniós irányelvben és kormányrendeletben meghatározott ivóvízminőség biztosítása az érintett településeken. A projektgazda, Északdunántúli Vízmű Zrt. bízik benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az ivóvíz minősége, de az érintett területek környezetvédelmi, ökológiai ismérvei és a lakosság életkörülményei is javulni fognak.


Az Északdunántúli Vízmű Zrt. működési területén, azaz Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyékben 85 településen mintegy 290 ezer ember számára biztosítja az ivóvízellátást, valamint emellett 66 településen 260 ezer fő veszi igénybe a cég által biztosított szennyvízszolgáltatást. A társaság működési területén a szabad kapacitások lehetővé teszik a térség gazdasági fejlődését, a víziközmű-szolgáltatás bővítését. Az ÉDV Zrt. minőség- és környezetpolitikájának alapja a jó minőségű ivóvíz biztosítása, a természetben visszaadott szennyvizek környezetkímélő tisztítása, a szolgáltatás biztonságának fokozása valamint a műszaki folyamatok működtetése.
 
A 98/83/EK uniós irányelv és egy 2001-es kormányrendelet is rögzít olyan határértékeket, melyek betartása és megteremtése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a lakosság számára megfelelő minőségű, egészséges ivóvíz biztosítható legyen. A két jogszabályban megfogalmazott elvárások megvalósítása a KEOP-1.3.0/09-11 ivóvízminőség javító konstrukció fő célkitűzése is. Az érintett Operatív Program keretében megvalósuló Nagyigmánd és Kisigmánd ivóvízminőség javító projekt révén év végig megújul a két település ivóvízminősége. A beruházást az Európai Unió és a Magyar Állam több, mint 760 millió forinttal támogatja.
 
A projekt célja Nagyigmánd és Kisigmánd – több, mint 3500 fő – számára biztosítani a létfontosságú, egészséges ivóvizet. Jelenleg ugyanis az érintett településeket ellátó kutak – egészségügyi határértéket meghaladó ammónium és vas koncentrációjuk miatt - nem alkalmasak megfelelő minőségű ivóvíz biztosítására. A beruházás keretében mindkét érintett település a Komárom-Esztergom megyében vízellátást biztosító Tatabánya-Oroszlány Regionális Vízmű vízbázisára kerülnek rákötésre. A TORV, mint vízellátási forrás mind minőségi, mind mennyiségi tekintetben olyan kiépítettséggel bír, amely biztonsággal képes ellátni Nagyigmánd és Kisigmánd településeket kiváló minőségű ivóvízzel. Az év végéig megvalósuló fejlesztés biztosítja továbbá a térség gazdasági fejlődését és lehetőséget kínál a társadalmi haladásra valamint a környezeti feltételek megőrzésére. Mindezeken felül pedig a hálózatrekonstrukciónak köszönhetően csökken a vízveszteség és elkerülhetővé válik a jelenlegi vízbázisból kitermelésre kerülő víz minősége okán a közegészségügyi kockázat is.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra