3. munkaszakasz 2015-08-17

2015.08.17.
Az ÉDV Zrt. több mint 314 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” (PIAC_13) című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében.
A projekt fő célja egy intelligens online nyomás management rendszer bevezetése az Északdunántúli Vízmű Zrt. Oroszlány-Kisbér Regionális vízellátó hálózatán. A 2014. 01. 01-jén indult munka harmadik szakasza az alkalmazott kutatás keretében az Aquis és az üzemfelügyeleti rendszer kapcsolatának biztosításával foglalkozott.


Az előző munkaszakaszokban megkezdődött a forrásoldali rendszerek adatainak összefésülése során felfedezett redundanciák, ellentmondások, adathiányok felszámolása a valósághű vízhálózati modell létrehozásának céljából. Az adattisztítás eljutott arra a szintre, hogy az ÉDV által elvégzett finomításokat követő AQUIS modelljének aktuális verziója már alkalmassá vált arra, hogy pontos szimulációkat hajthassunk végre. Ez azt jelenti, hogy a berendezések bekötései a modellben már olyan pontosságot és helyességet értek el, hogy a hálózat működésével kapcsolatos szimulációs számítások matematikailag elvégezhetők. A modell adatainak pontosságát, ill. teljes-körűségét ellenőrizni kell úgy, hogy a szimuláció eredményét, „hihetőségét” vizsgáltuk, felhasználva az üzemirányítási rendszerből érkező online mérési adatokat az értékeléshez.

Ehhez szükség volt arra, hogy a vízhálózat kezelő program az online mérési adatokat egy interfész segítségével tudja kezelni, így a fenti adatokon túl, az intelligens mérőktől illetve adatkoncentrátoroktól érkező adatok lekérdezését, fogadását is lehetővé tette.

A többi forrás rendszer oldali (térinformatika, műszaki nyilvántartás) változások nyomon követésére újabb interfészek kerültek kialakításra. Ezek a rendszerkomponensek az adott központi könyvtárstruktúrában található állományok változásait figyelik folyamatosan és előre definiált eljárás eredményeként az információkat minden fájlmódosításkor automatikusan juttatják el a szinkronizációs modul input folderébe.

A szinkronizációs modul, ami a workflow modul hátterében fut, biztosítja a vízügyi rendszerek és az adatállományok közötti szinkronitást. A workflow modul segítségével az üzleti folyamatok végrehajtásának dokumentálását szabályozott módon fogjuk tudni elvégezni.

Az utolsó munkaszakaszban az üzemeltetési feltételek optimalizálása és a rendszer véglegesítése, tesztelése történik meg.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra