Sajtóközlemény 2016-01-25

„Hálózati veszteségek és üzemeltetési költségek csökkentési lehetőségei az ÉDV Zrt. regionális vízellátó rendszerében”
 
Az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2015 decemberében megvalósította a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” tárgyú pályázati kiírás keretében az 576 millió forintos összköltségvetésű beruházását, a Magyar Állam és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával.


Az Északdunántúli Vízmű Zrt. az Oroszlány-Kisbér regionális vízellátó hálózatán 2014.01.01. és 2015.12.31. között valósított meg kutatás-fejlesztési projektet, melynek eredményeképpen egy intelligens, online nyomás menedzsment rendszert fejlesztett ki. A szakág vezető technológiáinak együttes működésével – szoftver- és hardver megoldások együttes alkalmazásával – a létrehozott integrált üzemirányítási, üzemfelügyeleti rendszer célja, hogy az iparági szolgáltatás egyes részterületeinek problémáit megoldó rendszereket egységbe foglaltan kezelje. A társaság a régió meghatározó víziközmű szolgáltatójaként elkötelezett híve a gazdaságos és környezetvédelmi célú fejlesztéseknek, mely megvalósított projektje tekintetében is fontos elem volt.
 
A fejlesztés középpontjában a veszteség-, és költségcsökkentés állt, ahol a kifejlesztett rendszer figyelembe veszi az áttekinthetőséget, a gyors kiértékelést, az üzemzavarok - és a problémás területek időben történő felismerését, a nyomás és áramlásviszonyok időbeli változását, megfigyeli a kritikus pontokat. További feltételt jelentett, hogy kezelése ne feltétlenül igényeljen speciális szaktudást, ugyanakkor szakemberek számára biztosítsa a lehetőséget elemzésekre, átfogó hatástanulmányok készítésére, hatékony tervoptimalizálásra és költség-szimulációra.
 
A kutatás eredményeként előálló új adatátviteli protokollok, rendszer- és algoritmusok kombinációja olyan új üzemviteli ellenőrzési lehetőségeket teremtettek meg, melyek a valós idejű fogyasztói adatok alapján egyértelmű jelzéseket tudnak adni a hálózatot érintő szivárgásokról, csőtörésekről illetve a szükséges beavatkozásokról.

A kifejlesztett rendszer támogatja a vízi-közmű hálózatok hidraulikai teljesítőképességének, vízminőségének, működésbiztonságának javítását, ezzel egy időben az üzemeltetési költségek, a vízveszteségek, a veszteségi kockázatok és a fogyasztói panaszok a csökkentését.

A nyomás csökkentésével a vezetékhálózatot érő alacsonyabb stressz miatt csökken a csövek elhasználódása, jelentősen csökken a csőhálózati meghibásodások száma, csökken a vízveszteség ezzel együtt az energiafelhasználás. A hálózatkezelő rendszer a beépítésre kerülő nyomáscsökkentők segítségével a hálózati nyomást a szükséges és elégséges szintre tudja csökkenteni, amellyel az úgynevezett hálózati alapveszteség az állandó szivárgás is mérsékelhető. A nyomásmérők adatait felhasználva csőtörések esetén a betáplálási pontoknál szintén csökkenthető a nyomás, ezzel a csőtörés okozta másodlagos károkat lehet urbánus környezetben mérsékelni. A kisebb hálózati nyomás, villamos energia megtakarítással jár együtt, mivel a szivattyúk kisebb kapacitáson és fordulatszámon járnak, tehát additív hatásként erősíti a költségcsökkentő szerepet. A vízigényeket követő nyomásszabályozás lehetővé teszi, hogy a nyomást a nap bármely szakában a fogyasztói igények kielégítési szintjén legyenek tarthatóak.

Az ÉDV Zrt. a hazai víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, offline szimulációs lehetőséget biztosított a felsőoktatási intézmények számára, egyúttal az elkészült rendszert az iparági szolgáltatók részére is elérhetővé teszi, akik a jövőben kisebb költséggel és – munkaidő ráfordítással adaptálhatják a kész megoldásokat.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra