Sajtóközlemény 2014-04-09

AZ ÉSZAKDUNÁNTÚLI VÍZMŰ ZRT. PIACORIENTÁLT KUTATÁS –FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉNEK FEJLESZTÉSE
 
2014.04.08.
Az ÉDV Zrt. több mint 314 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” (PIAC_13) című pályázaton, az Új Széchenyi Terv keretében. Az 576 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból a „Hálózati veszteségek és üzemeltetési költségek csökkentési lehetőségei az ÉDV Zrt. regionális vízellátó rendszerében” című projekt valósul meg.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. Komárom-Esztergom megye meghatározó víziközmű szolgáltatója az ivóvíz és szennyvíz területén. A társaság számára jelen projekt szempontjából az ivóvíz a meghatározó terméke, mellyel kapcsolatban igen szigorú hatósági előírásoknak szükséges megfelelnie.
A társaság célja egy intelligens online nyomás management rendszer bevezetése az ÉDV Zrt. Bicskei Regionális vízellátó hálózatán, így egy olyan integrált üzemirányítási, üzemfelügyeleti rendszer létrehozása, amelyben a szakág vezető technológiáinak együttes működése biztosítható. A projekt keretében megvalósuló munka eredményeként egy olyan egységes vezérlő intelligencia kerül kifejlesztése – szoftver- és hardvermegoldások együttes alkalmazásával, melynek újdonságtartalma, hogy a piacon elérhető vízközű szolgáltatás egyes részterületeinek problémáit megoldó rendszereket egységbe foglaltan kezeli.
A fejlesztés hozzájárul a hálózati nyomás szinten tartásához, a csőhálózati meghibásodások számának csökkentéséhez, a rejtett hibák kiszűréséhez, valamint a vízbiztonság és vízminőség tekintetében a célzottabb beavatkozási lehetőségek megvalósításához, továbbá a csőtörés okozta urbánus környezetben történő károk távvezérelhető enyhítéséhez. Ennek segítségével elkerülhetőek a többletmunka ráfordítások, pontosabban behatárolhatóak a csőtörések paraméterei, mellyel jelentős költségcsökkenés -, vízveszteség csökkenés - és energiamegtakarítás érhető el.
A projekt megvalósulásával a kutatás eredményei szabadon hozzáférhetővé válnak, a hazai víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva – a teljes rendszer offline állapotához hozzáférést kívánnak biztosítani az egyes hazai felsőoktatási intézmények szereplői részére, illetve a kutatások elősegítése érdekében az online szimulációkhoz.
^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra