Környezetkímélő nagyberuházás az Északdunántúli Vízműnél 2012-05-14

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. tatai szennyvíztisztító telepének fejlesztésére Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást. A Támogatási Szerződést 2011 februárjában írták alá, a szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálatai pedig novemberben kezdődtek meg. A fejlesztés teljes költsége 1.307.049 ezer Ft, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam 1.110.991.650 Ft támogatást nyújt.A Tatai szennyvízelvezető és tisztító rendszer az Északdunántúli Vízmű Zrt. kezelésében mintegy 27 ezer ember szennyvízének elvezetését és tisztítását végzi. Az 1970-es években épült telep az akkori előírásoknak megfelelően, csak szerves anyag eltávolításra tervezték, tápanyag (nitrogén, és foszfor) eltávolító fokozat nem épült ki. A kincstári tulajdonú telepek közül a legkorszerűtlenebb, legelavultabb technológiával rendelkező és legrosszabb állapotban lévő telep, mellyel a kibocsátási határértékeknek való megfelelés minden racionalitásnak, műszaki számításnak ellentmond. A Tatán összegyűjtött szennyvizeken túl a tisztító telep Baj és Agostyán szennyvizét is fogadja.

A tatai szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálata tizenöt hónapig tart, melyet hat hónap próbaüzem követ. Az építési munkák a tervezett ütemben haladnak, a projekt várható befejezése 2013 közepe. A szennyvíztisztító telepen már megépült a biológiai levegőztető ikermedence, melynek hasznos térfogata 6600 m3. A műtárgy alatt 101 db 60 cm átmérőjű 5 m hosszúságú cölöp készült, melyhez 182 tonna betonacélt, és 1310 m3 betont használtak fel.

Elkészültek a biológiai medencékhez kapcsolódóan a homokfogó-zsírfogó medencék, a tömbösített műtárgy üzembe helyezése pedig június végén várható.  Ezen felül elkészültek a telep területén található aknák alaplemezei, a telep déli részén található iszapsűrítő műtárgy vasbeton munkálatai befejeződtek. A gépészeti, csőfektetési munkálatok jelen pillanatban is folynak.

A Fényes-fasori átemelő telepen az aggregát akna alaplemeze és falai is kivitelezésre kerültek, jelenleg az új átemelő akna süllyesztése zajlik, majd megépül az új átemelő akna előtti egyesített akna, ami körülbelül 5 m mélységű. Az átállást követően pedig megkezdődik a meglévő kezelőépület felújítása. 

A vízmű célja az uniós forrásból megvalósuló fejlesztéssel, hogy csökkenjen a növényi tápanyagok élővízbe kerülése.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a szigorodó hazai és uniós környezetvédelmi előírások betartására. Mindemellett szem előtt tartja a fogyasztók és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő, minőségi szolgáltatás megvalósítását. A jövőben is arra törekszik a Társaság, hogy a pályázati úton megszerezhető uniós pénzforrások felhasználásával hozzájáruljon a térség, valamint a települések infrastruktúrájának fejlődéséhez, a víziközművek és szennyvíztisztítási technológiák folyamatos fejlesztéséhez, a környezet megóvásához.

Kivitelező:     S-A Tatai Konzorcium

Konzorciumi Vezető:  SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.

 Konzorciumi Tag:       AQUA-GENERAL Szennyvíztechnológia-építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 Mérnök:         Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft.

 További információ

Dr. Nagy Zoltán

HR gazdálkodás és mb. PR vezető

nagy.zoltan@edvrt.hu


További képek:

^ Vissza az oldal tetejére ^

Vissza az előző oldalra